незадовољство

  • прихватање себе и света око себе

ПРОГАЊАЊЕ САМОГА СЕБЕ

Људи осећају кривицу након што у некој ситуацији, због неких околности, подлегу искушењу и учине нешто ружно, а касније сами оцене да су веома лоше поступили. Осећање кривице можемо објаснити тиме да се особа унутар своје личности „подели” на један део који осуђује и на други део који трпи осуду и доживљава кривцу. Тада унутрашњи дијалог обично започиње речима: „Kако сам могао да …?”, „Зашто сам …?” Део личности који оптужује обично зовемо савест, а само осећање „печење савести”.
Осећање кривице је повезано са неким одређеним поступањем у некој одређеној ситуацији. Оно је зато корисно јер помаже особи да одбаци негативно понашање и да донесе одлуку да се никада у будућности неће понашати на дати начин. Из тог разлога осећање кривице је мање, више пролазно осећање. А да ли је могуће да неко себе целог живота, стално због нечега прогања?

осуда дозива осуду

осуђивање нас разбољева

Ефектан начин да неко не само буде хронично незадовољан собом, већ и да себе презире или, чак, мрзи, јесте да усвоји его идеал. До тога долази када неко почне да верује да би као особа могао да буде достојан поштовања и љубави, само када би постао нека идеална, тачно замишљена особа. Реч идеал долази од речи идеја што указује да је неко замислио какав тачно треба да буде да би могао да буде задовољан собом. Kако су идеали који се тичу лепоте, висине, боје очију, богатства, талента, статуса, итд најчешће недостижни, усвајањем его идеала особа је себе осудила на хронично незадовољство собом, самопрезир и трајни доживљај ниже вредности.
Други начин који доводи до тога да људи себе прогањању је да верују да имају права да се добро осећају „само ако” и „само док” испуњавају неки услов. На пример: само док су најбољи, само док раде нешто корисно, само док верују да су јаке личности, само док их сви људи око њих прихватају, итд. Последица тога што неко верује да вреди само ако ради нешто корисно, јесте да почне да се осећа безвредним чим за неко краће време престане да ради. Зато стално осећају присилу да раде, а доживљавају безвредност када престану да раде. Kао да изнутра бичују сами себе: или себе нагоне да раде или се прогањају да не вреде.
Било да особа верује „Ја бих био вредно људско биће када бих …” било да верује „Ја сам вредно људско биће само док…” она условљава прихватање саме себе испуњењем услова које је себи поставила. А условно прихватање себе јесте заправо неприхватање себе: „Не вредим, али ћу вредети када испуним услов.”
Решење јесте да престанемо да везујемо прихватање себе и властиту вредност са испуњењем неких услова. Себе и децу треба да научимо да се прихватамо безусловно, а да одбацујемо она понашања и поступке који су лоши. Лоши су поступци, а не људи.

 

 

Аутор: Др Зоран Миливојевић

http://milivojevic.info/proganjanje-samoga-sebe/

Чланак је објављен на сајту Политике

 

 

 

(кривица, осуда, осуђивање, незадовољство, его, его идеал, идеал,прихватање, брак, развод брака, психологија, психолог, саветовање, подршка, психотерапија, породични односи, партнерски односи, депресија, депресивност, ментално здравље, емоције, контрола емоција, регулација емоција, бес, кривица, љубомора, стид, срамота, анксиозност, анксиозни поремећај, стрес, стрес на послу, напади панике, страх, усамљеност, задовољство, радост)

 

 

МУШКИ СТРАХ ОД ТЕРАПИЈЕ

Kада заљубљеност прође, она и он често почињу да схватају да се у многим стварима значајно разликују. Наступа период обостраног незадовољства, неке врсте борбе у односу у којој обоје покушавају да оног другог натерају да се понаша у складу са њиховим концептом везе. Резултат је или период нестабилности који пре или касније доводи до раскида или развода, или трајна нестабилност која може трајати деценијама. Партнери који су у хроничном конфликту за себе мисле да су објективни и неутрални у својим проценама и изводе закључак да су жртва дате везе или оног другог партнера. Често од пријатеља траже и добијају подршку за свој доживљај стварности у вези, што их учвршћује у њиховим позицијама. Уместо тога било би добро да потраже помоћ психотерапеута или саветника који је специјализован за рад са паровима. Такав стручњак није неки судија који ће одредити ко је у праву, већ неко ко пару може помоћи да превазиђе неспоразуме, да се боље договори и промени негативне обрасце комуникације и заједничког живота. Брачно или партнерско саветовање је многима помогло да превазиђу проблем и поправе односе, да је просто штета да се неко разведе, а да није покушао са терапијом за парове. Поготово сада када добри стручњаци у овој области код нас нису више реткост. страх од терапије

Али, мушкарци су ти који ову предност не увиђају. За разлику од њих жене не сматрају да је признати постојање проблема нешто негативно. Оне много лакше траже и прихватају помоћ. Чест је случај у партнерској терапији да је жена месецима и годинама упозоравала на постојање проблема, инсистирала да се потражи помоћ, а да је мушкарац био тај који је то одбијао и негирао проблем или умањивао његов значај. А када је видела да се њен партнер неће променити у оним стварима које јој толико сметају, жена је почела да се емоционално удаљава од њега са одлуком да треба да га остави. Тек када виде да се жена емоционално повукла, мушкарац добија мотив за рад на односу и инсистира на посети психотерапеуту. Kада коначно дођу, терапеуту је веома тешко да ради са неким ко је само физички присутан у односу којег је емоционално напустио. Да је мушкарац раније прихватио терапију за парове, шансе да поправе однос и остану заједно би биле много веће.

Зашто мушкарци избегавају психотерапију? Углавном јер имају „мушке” заблуде о доласку на психотерапију: да би тиме показали да су луди; да су глупаци који сами не могу да реше проблем; да су неспособни; да су слабићи; итд. Заблуда би било мање да психотерапеути више излазе у јавност и да боље објашњавају шта је психотерапија и које су њене благодети.

 

Аутор: Др Зоран Миливојевић

Чланак је објављен на сајту Политике, а сабране колумне “Психополис” аутор је објавио у књизи  “Уловити љубав”.

http://milivojevic.info/muski-strah-od-terapije/

 

 

(брак, развод брака, психологија, психолог, саветовање, подршка, психотерапија, породични односи, партнерски односи, депресија, депресивност, ментално здравље, емоције, контрола емоција, регулација емоција, бес, кривица, љубомора, стид, срамота, анксиозност, анксиозни поремећај, стрес, стрес на послу, напади панике, страх, усамљеност, задобољство, радост)

Go to Top