IGRA SAMOPOTVRĐIVANJA

Ljubav je osećanje povezano sa ocenom vrednosti druge osobe. Kada kažemo: Volim te, mi poručujemo drugoj osobi da je ona nama veoma vredna, emocionalno važna. Zato oni koji nisu sigurni u svoju vrednost, često traže potvrde kroz partnerovo izražavanje ljubavi. Nekada je ova glad za potvrđivanjem toliko nezasita, da opterećuje ili uništava ljubavnu vezu.

Ali nekada potvrđivanje lične vrednosti kroz osećanje voljenosti postaje igra u kojoj nema pobednika. Neke osobe koje nisu sigurne u svoju vrednost upravo izbegavaju one koji misle da one vrede, a traže društvo i prihvatanje od onih koji im ili ne pokazuju naklonost ili ih čak otvoreno odbacuju.


U savremenim priručnicima koji mlade savetuju kako da ostvare kontakt sa suprotnim polom upravo se insistira na tome da je formula uspeha u tome da se posle početnog interesovanja napravi obrt i glumi nezainteresovanost za drugu osobu. To potvrđuju i rezultati nekih istraživanja da je glumljeno ignorisanje glavni način da se u prvom kontaktu pobudi interesovanje druge osobe.
Onima koji danas odrastaju i izgrađuju sliku o sebi nije nimalo lako. Modna industrija i mediji su uticali da su mlade generacije usvojile veoma visoke kriterijume šta je to lepo i prihvatljivo. Posledica je da je sve više onih koji su nezadovoljni sobom i svojim izgledom. Iz ovog nezadovoljstva raste potreba za ulepšavanjem koju zadovoljava cela industrija koja se bavi izgledom, stilom i imidžom.


Ovakvi uslovi stimulišu razvoj dvoslojnih ličnosti. Ka spolja je okrenut sloj koji je neka vrsta fasade osobe, a koja je ulepšana da deluje savremeno i samouvereno. Iznutra je skriveni sloj koji osoba doživljava kao svoje pravo ja, a u kojem je pritajeno nezadovoljstvo sobom, svojim izgledom i načinom života. Ova dvojnost se, razumljivo, odražava na savremene partnerske odnose. Teško je doći do ljubavi ako osoba želi da drugi o njoj misli da je onakva kakva mu se predstavlja, a, istovremeno, pokušava da od drugog sakrije njeno pravo ja.

A kada osoba samu sebe ne prihvata i ne ceni, tada ne može ceniti ni onoga ko je prihvata i ceni. Umesto toga ona ceni onoga ko joj pokazuje da je ne ceni. Tako nastaje paradoks: osoba ne želi da bude sa onim ko želi da bude sa njom, a želi da bude sa onim ko ne želi da bude sa njom. Ne želi da bude sa onim koji je voli, već želi da bude sa onim ko je ne voli, kako bi mogla da ga natera da je zavoli. Ali ako uspe u tome, onda opet ne želi da bude sa njim jer sada on želi da bude sa njom.


Ljubav je izgubljena u ovom lavirintu zato što uvek jedan mora da ne voli da bi igra samopotvrđivanja mogla da traje.

 

Izvor:

Dr Zoran Milivojević

http://milivojevic.info/igra-samopotvrdivanja/

Ovaj članak je objavljen na sajtu politika.rs