Већина људи сматра да је блискост обавезни састојак љубавне везе, да проистиче из љубави као такве. То није тако, јер не само да је могуће замислити снажну емоционалну повезаност двоје људи у којој не постоји блискост, већ је управо такав модел емоционалне везе постојао током историје. Данас превладава такав модел љубавне везе који укључује блискост, тако да ми покушавамо да је остваримо.

Иако се доживљај блискости може појавити у контакту са особом коју први пут видимо у животу, блискост је више од тога. То је врста стабилног односа који се изграђује током времена. На посебност доживљавања другог указује и сама именица „блискост” која долази од „бити близу”. Слично значење имају изрази интимност и присност.

љубав пре свега

љубав је јача од страха

Kада волимо, тада желимо да вољена особа буде уз нас, близу. Али ту се разликујемо једни од других по томе колико близу је довољно близу – у омиљеном степену блискости. Једни покушавају да стално буду веома близу, желећи да се симболички стопе са партнером, да границе свога Ја истопе у заједничком Ми. Други сматрају да између њих и партнера треба да постоји јасна граница и мало мања блискост, извесна дистанца која свакоме од њих гарантује лични интегритет.
Kада се пронађу две особе са сличним омиљеним степеном блискости у вези, тада оне немају проблема када је блискост у питању. Проблеми настају када се у љубави зближе особе које имају различите омиљене степене блискости. Тада у вези постоји стални конфликт око блискости: једна особа се непрестано труди да се приближи другој и оствари свој омиљени степен блискости, а друга се непрестано измиче како би уредила однос у складу са својим омиљеним степеном блискости. Последица је да се прва особа стално осећа невољеном и одбаченом, а друга се осећа угњављеном и неслободном. Овај конфликт дестабилизује везу и може водити ка раскиду.

сунце

да нас сунце угреје

Емоционално писмени људи знају да је важно сагледати себе и партнера у контексту омиљеног степена блискости. Kада постоје значајне разлике партнери се могу договорити и поставити такву границу међусобне блискости која једноме није угрожавајућа, а другом јесте довољна. На тај начин пар може превазићи конфликт и постићи оптималну блискост.
Степен блискости не мора имати никакву везу са снагом осећања љубави. Степен омиљене блискости се код већине изграђује током детињства и првенствено зависи од искуства блискости у примарној породици. Особе које нису доживеле однос блискости или са њим имају негативна искуства често у одраслом добу имају проблем да успоставе оптималну блискост или, чак, показују страх од блискости.

роњење је блискост

лепо је ронити са вољенима

Извор:

Др  Зоран Миливојевић

http://milivojevic.info/optimalna-bliskost/

 

Psihoterapija/Novi Sad

Psihološko savetovanje/Novi Sad

Psiholog/NoviSad

Psiholog/Dunja Topalski

Psiholog/Topalski

Novi Sad/Topalski