Шта значи комуницирати здраво? Често умемо да кажемо: „Скупљам све у себи, ћутим, а онда када ми прекипи изгубим контролу и кажем и шта треба и шта не треба! То не може да се промени јер ја сам такав!“

„То не може да се промени јер ја сам такав!“ је ирационално уверење. Зашто? Током одрастања овладавали смо многим вештинама, а поједине од њих су и стилови комуникације. Учењем по моделу, посматрајући наше „значајне друге“, усвојили смо дати стил који нам је тада био функционалан. Прихватили смо га и поунутрили, временом формирали став да је то тако, да је део нас, да није подложно промени, да нам је урођено. А заправо није. Сада када одрастамо, сазревамо и мењамо се то уверење ваља да „протресемо“, разложимо га, преиспитамо, проценимо зашто нам више није функционално, и напослетку га одбацимо. Зашто није функционално? Kада скупљамо у себи осуде које имамо према другима оне се „гомилају“ и умножавају па нас на крају иритира и кад чујемо другу особу како дише. Често правдамо нашу ћутњу образложењима да су у питању ситнице, да то није битно, да су то глупости, па зашто би причали о томе.

Последња реченица описује још једно ирационално уверење. Не постоје ситнице у односима, јер ситнице чине свакодневни живот. На који начин ми се обраћа „значајни други“, да ли ме поштује у разговору, како решавамо конфликт, да ли се вређамо, да ли смо увредљиви, да ли се лако договарамо, да ли можемо да изнесемо своје мишљење које је можда другачије, да ли прихватамо другачије мишљење, како прихватамо критику, како упућујемо критику, да ли прихватамо похвалу, да ли упућујемо похвалу, да ли се смејемо, да ли се шалимо. Наведени сегменти су веома значајни у комуникацији. Уколико их не употребљавамо на оптималан начин доћи ће до неспоразума, конфликта и застоја који нас враћају на давно усвојени, застарели, нефункционални стил комуникације, који нам не прија, због којег патимо.

Наравно, за здраву комуникацију неопходан је двосмерни, узајамни однос. „За игру је потребно двоје“. Учимо да бирамо људе који имају ове вештине како би се заједно  усавршавали и најзад уживали у здравој комуникацији која је богата смехом, шалом, здравим критикама и похвалама. Здраво решавање неспоразума тада доноси нарочито задовољство, још више нас зближава. Више се поштујемо и волимо. Више се радујемо!

За оне који уживају у насладама конфликата и свађа верујући да су односи без тога досадни морамо поручити да су у заблуди јер здрава комуникација доноси изванредно узбуђење и представља озбиљнији изазов од упадања у конфликт. Захтева суптилније „скилове“ од контрирања, викања и вређања, динамичније је и уопште није досадно!

Надам се да вас је овај кратак текст подстакао на размишљање и преиспитивање. Уколико желите да усавршите вештину ваше комуникације, ту смо за вас.