Многи мисле да је за успешну везу, дакле за везу која дуго траје, која је стабилна и у којој су оба партнера задовољна, довољна велика љубав. Међутим, веза и љубав се не могу поистоветити. Постоје људи који желе љубав, али не и везу. Они сматрају да још нису спремни да се због једне одређене особе одрекну свих оних дивих ствари за које верују да ће им се догодити у будућности.

Постоје и парови који се воле, али који имају толико различите и супротстављене представе о томе како веза треба да изгледа да су у веома честим конфликтима који чине њихову везу или брак хронично нестабилним. Ни њима љубав није довољна за успешну везу.

Главна особина оних парова који јесу у успешним везама или браковима јесте да деле погледе на важна животна питања. Иако између партнера који су у успешној вези постоје бројне разлике, повезују их исти или слични погледи на важна животна питања. Они су сагласни у томе које су то основне животне вредности и како се те вредности остварују.

За неуспешне везе или бракове управо је карактеристично супротно: партнери се не слажу у основним животним вредностима или се не слажу како се ове вредности негују. Ако се партнери који се воле разликују по томе колико су им важна, на пример, деца, тако да једно од њих жарко жели да роди дете, а друго то не жели или помера рођење за далеку будућност, онда се између њих појављује једна од таквих темељних разлика. Последица је да ће у таквој вези увек једно од њих бити несрећно: или ће патити особа која жели дете, а нема га, или ће патити особа која није желела дете, а добила га је. Слично, ако је једном од њих важан новац, а другоме није, такође ће постојати темељна разлика: прва особа ће другу доживљавати као расипну и неодговорну, а друга ће прву доживљавати као материјалисту који због трке за новцем запоставља праве животне вредности.

Да би људи делили погледе на неку вредност, није довољно да се слажу да нешто јесте животна вредност, већ и да се слажу како се она остварује, негује или чува. Ако су на пример и њему и њој деца најважнија животна вредност, онда ће се појавити темељна разлика ако се јако разликују у начину васпитања деце. Ако је једно за попустљиво, а друго за строго васпитање, онда ће свако од њих мислити да оно друго штети детету, што ће бити извор дубоких конфликата.

Зато је код избора партнера важно размишљати и о својим и његовим животним вредностима. Што је већа сагласност у најважнијим вредностима то су веће и шансе за успешну везу.

Аутор: Др Зоран Миливојевић

Чланак је објављен на сајту Политике, а сабране колумне „Психополис“ аутор је објавио у књизи „Уловити љубав“

Извор:   http://milivojevic.info/uspesna-veza/